Έφη Αχτσιόγλου: Δεν μπορεί το μόνο σχέδιο να είναι η εκκένωση (βίντεο)

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη αναφορικά με τους χειρισμούς της στη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών των τελευταίων ημερών, άσκησε η υποψήφια για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Έφη Αχτσιόγλου.

Η ίδια μιλώντας στο Open τόνισε ότι είναι το πέμπτο καλοκαίρι διακυβέρνησης της ΝΔ και βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. «Κάθε καλοκαίρι γινόμαστε θεατές στο ίδιο έργο. Κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Δεν γίνεται ο κ. Μητσοτάκης να λέει για 5ο καλοκαίρι πως είμαστε έτοιμοι. Στις αρχές του Ιουλίου είπε πως είμαστε καθόλα έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις που ήταν προβλέψιμες».

«Γνωρίζαμε πως θα υπάρχει καύσωνας, γνωρίζαμε πως θα υπάρχουν δυνατοί άνεμοι, ότι υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος και βρισκόμαστε πάλι στο να μην υπάρχει επαρκής ανταπόκριση. Δεν μπορεί το μόνο σχέδιο να είναι η εκκένωση. Προφανώς η εκκένωση είναι σημαντική. Το πρώτιστο είναι η ασφάλεια αλλά δεν μπορεί να είναι μόνο αυτό» σημείωσε η ίδια και αναφέρθηκε στα κενά, τονίζοντας ότι λείπουν χιλιάδες πυροσβέστες και εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

«Δεν μπορεί οι κάτοικοι να μένουν αβοήθητοι. Να μην υπάρχει ένα σχέδιο. Έλεγε ο κ. Μητσοτάκης πως “συντελούνται κοσμογονικές αλλαγές στο ζήτημα της αντιπυρικής προστασίας”. Πού είναι; Ποια είναι τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας; Κάτι πρέπει να αλλάξει και στο ζήτημα της κλιματικής κρίσης» υπογράμμισε η ίδια.

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά και τον διάλογο που επιχειρεί να ξεκινήσει η κυβέρνηση με την Τουρκία, η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ξεκινάει διάλογος, μιας και «υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας που διαμορφώθηκε δυστυχώς μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία».

Η ίδια επεσήμανε δε ότι υπάρχει πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί διάλογος, «ο οποίος όμως πρέπει να είναι συγκροτημένος όχι μια ανταλλαγή επισκέψεων για εντυπώσεις. Συγκροτημένος διάλογος στη βάση κειμένων, στη βάση οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης. Γιατί η Τουρκία πολλές φορές όταν αρκείται σε τέτοιου τύπου επικοινωνιακές επισκέψεις δεν μπαίνει στην ουσία, κρατά την σκληρή ατζέντα και ταυτόχρονα το παίζει στην Ευρώπη και την Αμερική ‘’δείτε εγώ είμαι διαλλακτικός’’  αλλά στην ουσία δεν είναι. Πρέπει να υπάρχει διάλογος με στόχο τον δεδομένο στόχο που έχει η χώρα. Προσφυγή στη Χάγη, οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας ΑΟΖ με σαφής κόκκινες γραμμές. Αυτή είναι η εθνική γραμμή».

Επιπλέον, η κα Αχτσιόγλου υπενθύμισε ότι ο κ. Μητσοτάκης άφησε έντονους προβληματισμούς για τις διατυπώσεις του ενώ τόνισε ότι χρειαζόμαστε ενημέρωση για την ίδια την συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο.

Όσον αφορά στην επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ η Έφη Αχτσιόγλου ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διάσπασης σημειώνοντας ότι «όλοι έχουμε κοινή αγωνία να ανασυγκροτηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, να δυναμώσει, να απευθυνθεί στην κοινωνία, να ασκήσει δημιουργική αντιπολίτευση στο σήμερα και να επανέλθει σε κυβερνητική τροχιά στο αύριο».

Ακόμη τόνισε για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι προσδοκά ένα κόμμα που «θα έχει δομέςκανόνες, που χρησιμοποιεί την τεχνική γνώση, τον τεχνοκρατισμό για να μπορεί να έχει θέσεις και προτάσεις που είναι πιο βαθιές».

Αναφερόμενη στα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές η ίδια σημείωσε ότι «εύκολες απαντήσεις δεν υπάρχουν. Θέλω να πιστεύω πως οι αυτές οι μετατοπίσεις δεν είναι μόνιμες. Προφανώς έφταιξαν λάθη της τελευταίας περιόδου, της προεκλογικής. Από μόνοι μας ήδη δια του Αλέξη Τσίπρα επισημάνθηκαν κάποιες ελλείψεις, όπως σε ένα πλαίσιο απλής αναλογικής δεν καταφέραμε να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη και να υπάρξει κυβερνητική σταθερότητα. Οι πολίτες επιδίωκαν την πολιτική σταθερότητα γιατί τη συνδέουν στο μυαλό τους με μια εικόνα ηρεμίας, απέναντι σε μια κατάσταση που δεν μπορεί να είναι επαρκής».

Τέλος, η Έφη Αχτσιόγλου σημείωσε ότι τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής debate με τους υπόλοιπους συνυποψήφιους για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αλλά όχι αυτή την περίοδο με τις καταστροφικές φωτιές.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί